Kamis, 12 November 2015

Corn Syrup New Disguise

Corn Syrup New Disguise
Kesihatan Dear Reader Sedar,
Bagaimana anda suka bunyi gula jagung? Mega pengeluar pemanis ini diproses fikir anda akan suka nama yang lebih baik daripada fruktosa tinggi sirap jagung (HFCS), pembuat wang terbesar dalam sejarah industri makanan. Tetapi nama yang kurang saintifik tidak akan mengubah ke dalam sesuatu yang anda akan mahu dimasukkan ke dalam badan anda.
Persatuan Refiners jagung petisyen bagi penukaran nama ini kepada "mengelakkan kekeliruan" tentang apa HFCS adalah. Mereka mendakwa ia "dasarnya adalah sama dengan gula." Well, saya akan mengakui gula dan HFCS mempunyai kira-kira jumlah yang sama kalori, tetapi itu di mana persamaan akhir.
Malah, sejak pengenalan HFCS pada lewat 1970-an, kadar obesiti telah meningkat daripada 13.3 peratus kepada 30.9 peratus. 1 Dan kajian dari American Journal of Clinical Nutrition melaporkan peningkatan dalam penyakit kencing manis sejak tahun 1980 adalah hampir selari dengan peningkatan dalam penggunaan HFCS. 2 Di Universiti California, mereka melakukan kajian di mana satu kumpulan makan dalam jumlah yang tinggi HFCS dan kumpulan lain diberi jumlah yang tinggi gula biasa. Selepas 10 minggu, kumpulan HFCS mempunyai sel-sel lemak baru sekitar organ-organ penting mereka, manakala kumpulan gula tidak mempunyai sel-sel lemak tambahan. 3
Universiti Princeton juga mengkaji HFCS dan gula. HFCS bukan sahaja menyebabkan peningkatan dalam lemak di bahagian abdomen berbanding gula, tetapi ia juga menyebabkan peratusan yang lebih tinggi daripada pertambahan berat badan. 4 Anda mungkin sudah tahu bahawa minuman yang paling manis buatan dan juga perasa seperti sos tomato dan lauk mempunyai HFCS. Tetapi apa yang anda mungkin tidak tahu adalah bahawa pengeluar meletakkan HFCS dalam makanan yang anda tidak pernah bayangkan pemanis, seperti daging yang diproses dan juga banyak roti pra-pakej.
Jika anda berasa seperti sesuatu yang manis, memilih semula jadi, makanan asli seperti:
* Buah-buahan dan beri - Berries, pear, epal, mangga dan oren adalah kegemaran saya, dan mereka juga merupakan sumber utama serat (dengan kulit pada). Memandangkan betapa buah manis dan lazat berada, mereka juga mempunyai indeks glisemik yang menghairankan rendah.
* Madu organik - saya dapat saya dari seorang petani organik yang tinggal di hujung jalan dari saya.
* Sirap Maple - Saya selalu mendapat 100% tulen, organik, gred B maple sirap. Ini adalah bahan yang baik!
Untuk kesihatan yang baik,
Al Sears, MD
1. NIDDK, "Statistik Berkaitan dengan berlebihan berat badan dan Obesiti"
2. Bray, G, Nielsen, SJ, Popkin B., "Penggunaan fruktosa tinggi sirap jagung dalam minuman boleh memainkan peranan dalam wabak obesiti," American Journal of Clinical Nutrition 2004; Vol. 79, No. 4, 537-543
3. Hofmann S, Tschop M., "gula pemakanan: perbezaan lemak," Jurnal Penyiasatan Klinikal 2009; 119 (5): 1089-1092
4. Bocarslya M, Powella E, Avenaa N, Hoebel B., "tinggi fruktosa sirap jagung menyebabkan ciri-ciri obesiti pada tikus: Peningkatan berat badan, lemak badan dan tahap trigliserida," Farmakologi Biokimia dan Kelakuan 2010

Tidak ada komentar:

Posting Komentar